Tule mukaan maksuttomaan Vireyttä ruuasta -virtuaaliryhmään!
Kaipaatko pieniä käytännön vinkkejä, miten sinun ruokalautasellesi saisi lisää väriä ja monipuolisuutta? Haemme yli 50-vuotiaita osallistujia ravitsemusasiantuntijan vetämiin virtuaalisiin ryhmiin. Ryhmän kesto on neljä viikkoa, jonka aikana käytetään älypuhelinsovellusta ja järjestetään kaksi etätapaamista.
Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Voit osallistua ryhmään, jos sinulla on käytössä Android tai iOS-käyttöjärjestelmän älypuhelin. Ilmoittaudu ryhmään 15.5.2020 mennessä. Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittaudu mukaan täyttämällä sivustolla oleva ilmoittautumislomake.
Muutos lautasella -virtuaalivalmennuksen tutkimus käynnistyy!
Tutkimuksessa selvitetään älypuhelinsovelluksella annetun ryhmäohjauksen vaikutusta painonpudotukseen ja elämänlaatuun.
Voit osallistua tutkimukseen, jos:
- asut pääkaupunkiseudulla, Kouvolan tai Jyväskylän alueella
- olet 50-65 -vuotias
- olet ylipainoinen (painoindeksi 25-40)
- sinulla käytössäsi Android tai iOS -käyttöjärjestelmän älypuhelin
- olet halukas käyttämään puolen vuoden ajan älypuhelinsovellusta ja osallistumaan viidelle tutkimuskäynnille kahden vuoden aikana
Tutkittavat arvotaan kahteen yhtä suureen ryhmään: valmennus- ja vertailuryhmään. Toinen ryhmä osallistuu valmennusryhmiin ja saa käyttöönsä puolen vuoden ajaksi älypuhelinsovelluksen ja ohjauksen. Vertailuryhmäläiset saavat esitteen terveellisestä syömisestä ja painonpudotuksesta.
Tutkimuskäynneillä kaikilta mitataan mm. verensokeri, kolesteroli, ruoankäyttöä, paino ja vyötärönympärys.
Tutkimuksen johtajana toimii dosentti, ETT Merja Suominen, Gerontologinen ravitsemus Gery ry.
Lisätietoja:
tutkija Heli Salmenius-Suominen, Gerontologinen ravitsemus Gery ry
heli.salmenius-suominen@gery.fi
p. 044 241 3185 ma-pe klo 10.00-14.00.
Syksyllä 2018 järjestettyjen valmennusryhmien tunnelmista voi lukea alla olevasta artikkelista.
Ravitsemusvalmennuksesta hyvää oloa ja väriä lautaselle
Rehellinen pysähtyminen omien ruokailutottumusten ääreen avaa mahdollisuuden muutokseen. Pienet muutokset elämäntavoissa tuovat hyvää oloa ja edistävät terveyttä.
Odottavin tunnelmin Hanna Immonen, 57 v, Tarja Järvinen, 59 v ja Lea Haapala, 55v, lähtivät mukaan kolme kuukautta kestäneeseen Muutos lautasella -valmennukseen. Valmennuksessa kuvataan omat ateriat Meallogger-älypuhelinsovelluksen avulla ja saadaan ohjausta ravitsemuksen asiantuntijalta. Sovellus on osa ryhmävalmennusta, josta saa vertaistukea.
– Lähdin mukaan valmennukseen, koska se tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden oman ruokavalion pidempiaikaiseen seurantaan ammattilaisen ohjauksessa, Hanna kertoo.
Hanna on sairastanut lievää ihopsoriaasia lapsesta saakka ja nivelpsoriaasin puhkeaminen pari vuotta sitten on tuonut omat haasteensa, koska se on vaikuttanut liikuntatottumuksiin. Tarja taas on sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa 26 vuotta.
– Minulla on ollut painon kanssa haasteita koko elämäni ajan. Vuosikymmenien aikana olen pudottanut pariin kertaan reilusti painoa, mutta se on noussut aina takaisin. En jaksa enää laihdutuskuurien kovaa rääkkiä ja yksipuolista ruokavaliota ja siksi halusin lähteä mukaan Muutos lautasella -valmennukseen. Eläkevuodet lähestyvät ja haluan pitää itseni hyvässä kunnossa ja toimintakykyisenä, Tarja sanoo.
Myös Lea sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja halusi haasta itsensä kohti terveellisempää elämää.
– Kaikesta tiedosta huolimatta tarvitsin ammattilaisen apua ja vertaistukea. Ihan hävettää tunnustaa, kuinka retuperällä syömiseni, ruokarytmini sekä nukkuminen oli, Lea toteaa.
Muutokset näkyvät hyvänä olona
Ryhmän valmentajan tuella Hanna, Tarja ja Lea lähtivät suunnittelemaan omia muutoskokeiluja.
– Projektin aikana paino lähti laskusuuntaan ilman laihduttamista. Muutoksista tärkein on kuitenkin se, että olen itsevarmempi ruokavalioni suhteen ja uskallan luottaa intuitiooni syömisessä. Olennaista oli, että seuranta oli nimenomaan pidempiaikaista. On jopa vähän ihmeellistä, miten pienestä se voikin olla kiinni, Hanna kertoo ja lisää iloisena:
– Muutokset näkyvät koko perheen ruokavaliossa: kasviksia on tarjolla entistäkin enemmän sekä tuoreina että kypsennettyinä. Mieheni halusi myös kokeilla MealLogger-sovellusta, joten meillä on nyt oma kahden hengen ryhmä. Valmennuksen aikana muut ryhmän jäsenet ja valmentaja tulivat tutuiksi ja suorastaan läheisiksi.
Tarja taas aloitti syömään säännöllisemmin ja monipuolisemmin. Samalla löytyi intoa ruuanlaittoon ja uusien ruokareseptien kokeiluun. Kävelylenkit pidentyivät myös pikkuhiljaa. Muutokset ovat näkyneet kokonaisvaltaisena hyvänä olona ja saavutettu hyvä olo kannustaa jatkamaan samalla tiellä.
– Olen lisännyt kasvisten käyttöä ja syönyt niitä monipuolisemmin. Säännöllinen ruokarytmi ja aterioilla kylläiseksi syöminen ovat vähentäneet makeanhimoa ja painoni on laskenut. Oivalsin sen mitä en aikaisemmin uskonut: tavallisella monipuolisella kotiruualla sekä liikuntaa lisäämällä saavutetaan hienoja tuloksia.
Lea lisäsi myös kasviksia lautaselle ja söi säännöllisesti. Aikaisemmin herkkuja ja pientä syötävää tuli naposteltua pitkin päivää, ilman näläntunnetta.
– Napostelu loppui ja lautaselle löytyi värit. Kasvikset kuuluvat nyt jokaiseen ateriaan. Löysin itsestäni edelleen tunnesyöjän, joka välillä nosti päätään. Valmennukseen liittyvien tehtävien avulla näistä tekijöistä pystyi sukeltamaan vähitellen pintaan ja lopulta pääsi lähes eroon. Säännöllinen ja terveellinen ruokailu sekä riittävä lepo muuttivat arkeni. Olen huomattavasti virkeämpi ja energisempi. Opin katsomaan lautastani täysin eri näkökulmasta jo kaupassa. Kylkiäisenä tippui vähitellen myös paino, Lea kertoo ja tiivistää vielä merkittävimmän oivalluksensa:
– Ruokalautasemme on sitä, mitä on korviemme välissä. On asioita, joista pystyy työstämään itsensä pois ja se on palkitsevaa. Kyse on tahdosta ja omasta hyvinvoinnista. On ehkä yllättävääkin, kuinka jotkin asiat löytävät tiensä lautasellemme.
Valmentaja iloitsi ryhmäläisten onnistumisista
Ryhmien valmentajana toimi laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Rapo Gerystä ja hän on tyytyväinen ryhmäläisten saavutuksiin ja oivalluksiin.
– Kaikki ryhmäläiset menivät hienosti kohti omia tavoitteita valmennuksen aikana. Arvostan kovasti heidän rehellisyyttään ja avoimuuttaan. Rehellinen pysähtyminen omien ruokailutottumusten, toimintamallien ja ajatusten ääreen auttaa tiedostamaan niitä paremmin ja avaa samalla mahdollisuuden aktiiviseen toimimiseen tavoiteltavien muutosten hyväksi. Oman kehon ja olon kuuntelu on keskiössä ja sitä kautta omaan elämään sopivien valintojen ja muutosten tekeminen. Omaan toimintaan on osattu suhtautua myös joustavasti. Kun keskitytään mahdollisuuksiin, nähdään lisää mahdollisuuksia. Näillä eväillä pärjätään hienosti jatkossakin, Johanna summaa.
Kuva: Ateria on houkuttelevampi ja hauskempi kuvata, kun siinä on väriä. Myös muiden ruokakuvista tarttuu värikkyys, kekseliäisyys ja uuden kokeileminen.
Gery siirtyy digiaikaan!
Gery (Gerontologinen ravitsemus Gery ry) aloittaa Muutos lautasella toiminnan. Tavoitteena on ravitsemus- ja liikuntaohjauksen sekä sosiaalisen tuen avulla parantaa 50–65-vuotiaiden toimintakykyä ja elämänlaatua käyttäen älypuhelinsovellusta apuna. Hanketta toteutetaan Suomessa valtakunnallisesti vuosina 2018-2020.
Ylen toimittaja kävi tutustumassa Muutos Lautasella -ryhmän aloitukseen vuonna 2016:
Kuvaa ateriasi ja hallitse painoasi: Diabeetikkojen ruokakuvapäiväkirjasta mallia muillekin?